Dag 10: Tarbes – La Pierre Saint Martin

 

We drinken: Petit Manseng Doux, Château de Cabidos, Comte Philippe, 2009

Iedereen het potje rugby overleefd? Geen spierpijn? Gelukkig. Want vandaag zijn er eindelijk bergen! De finish ligt op de Col de Soudet, maar meteen na de start zijn we al in de wijngaarden. Eindelijk! De eerste wijngaarden waar we ook echt doorhéén mogen fietsen! Dit is de Jurançon. Hier staan alleen witte druivenrassen. En zonder de droge wijn te kort te doen, deze streek moet het hebben van de zoete wijnen. De autochtone druivenrassen hebben hoge zuren, waardoor ze ondanks de zoetheidsgraad nog steeds fris zijn in de afdronk. De wijnen zijn heerlijk bij zoetere desserts. Ik drink ze erg graag met mijn favoriete taartje: de citroenmeringue. Patissier Philippe Galerne uit Den Haag kan deze lekkernij perfect maken. De wijn is verkrijgbaar bij www.dercor.be

 

Santé!

Jurançon heeft een lange geschiedenis. Al in 1553 ging deze wijn officieel de Franse geschiedenisboeken in. Het verhaal gaat dat Henry IV, de latere koning van Frankrijk, met de wijn is gedoopt. De relatief onbekende druivenrassen petit manseng, gros manseng en petit corbu komen buiten dit gebied nauwelijks voor. De rassen hebben een natuurlijke hoge zuurgraad, wat ze perfect maakt voor zoete wijnen. Omdat Zuid-Frankrijk vaak een fantastische nazomer heeft, kunnen de wijnboeren de druiven langer aan de stokken laten hangen. De zon droogt de druiven uit en laat het water verdampen, waardoor er alleen rozijntjes overblijven. De oogst is erg laat, soms pas in december.